Alimentatie sanatoasa


Alimentatia sanatoasa presupune un echilibru intre alimentele din dieta.

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca 70% din vizitele medicale sunt datorate alimentatiei dezechilibrate. Pentru a preveni aparitia diverselor boli este important ca fiecare dintre noi sa adopte un regim de viata sanatos, echilibrat si diversificat. Cel mai bine ar fi sa mergi la un medic nutritionist pentru a primi sfaturi despre cum trebuie sa arate o alimentatie corecta in functie de caracteristicile tale. Insa, daca nu ai timp sau bani ca sa faci asta, incearca sa respecti cateva reguli recomandate de Societatea de Nutritie din Romania:
1. Pastreaza-ti placerea de a manca
Aceasta constituie un aspect placut al vietii. Alimentatia sanatoasa nu presupune ca anumite mancaruri sa fie interzise, iar altele obligatorii. Trebuie doar sa existe un echilibru intre alimentele din dieta, avand drept scop cresterea calitatii vietii si minimalizarea riscului aparitiei bolilor.
2. Consuma alimente variate
Cu cat varietatea alimentelor consumate este mai mare, cu atat mai mult organismul va primi toti nutrientii esentiali, in special vitaminele si mineralele atat de necesare mentinerii sanatatii.
3. Alimenteaza-te corespunzator, astfel incat sa-ti mentii greutatea normala
Supragreutatea atrage dupa sine o multitudine de probleme de sanatate: produce suprasolicitarea articulatiilor si oaselor, creste tensiunea arteriala si valorile colesterolului seric, produce anomalii respiratorii si creste riscul de aparitie a diabetului, bolilor cardiovasculare si a accidentelor cerebrale.
4. Consuma o cantitate mare de cereale
Contrar opiniei generale, painea integrala si neagra, orezul sau pastele fainoase nu constituie alimente hipercalorice; dimpotriva, aduc nutrienti importanti (vitamine din grupul B) si fibre alimentare, confera satietate fara un aport de grasimi si sunt relativ ieftine. Aceasta grupa de alimente trebuie sa constituie baza alimentatiei.
5. Consuma o cantitate mare de fructe si legume
Aceste alimente nu sunt doar importante surse nutritive (vitamina C, fibre alimentare), dar furnizeaza in acelasi timp antioxidanti importanti, ce protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si a neoplaziilor. Orice dieta ar trebui sa contina zilnic cel putin 5 portii de fructe si legume.
6. Consuma alimente care contin o cantitate mica de grasimi
Consumul excesiv de grasimi produce cresterea nivelului seric de colesterol si a riscului pentru aparitia obezitatii si bolilor cardiovasculare. Trebuie redus consumul de grasimi cum sunt slanina, margarinele, mancarurile prajite, produsele lactate nedegresate, carnea grasa si alimentele ce contin aceste tipuri de grasimi (produsele de patiserie).
7. Consuma ocazional produse zaharoase rafinate
Aceste alimente au o valoare energetica foarte mare, dar un continut nutritiv relativ scazut.
8. Consuma alcool cu moderatie sau deloc
In timp ce cantitatile modeste de alcool nu sunt daunatoare la majoritatea populatiei putand avea chiar efecte favorabile in anumite circumstante, consumul cu regularitate a unor cantitati excesive atrage riscuri substantiale.
9. Mentine echilibrul intre aportul alimentar si activitatea fizica
Pentru a reduce riscul de aparitie a bolilor cronice, precum hipertensiunea arteriala, accidentul vascular cerebral, boala coronariana, diabetul zaharat de tip 2 sau diferite tipuri de cancere, este recomandat ca adultii sa faca cel putin 30 de minute de activitate fizica moderata in fiecare zi a saptamanii.


- download: Ghid pentru Alimentatia Sanatoasa.
Sursa: Societatea de Nutritie din Romania


Alimente sanatoase:

Un regim alimentar sanatos contine carbohidrati si calorii, in functie de varsta, sex si intensitatea activitatilor zilnice, si o cantitate considerabila de legume si fructe.
Modul in care ne pregatim mancarea atunci cand suntem la dieta este la fel de important ca ceea ce mancam, deoarece exista pobilitatea sa iti cumperi numai alimente sanatoase dar daca parjesti tot ce mananci atunci tot efortul tau de a urma un anumit regim este in zadar.

1. Legumele si fructele
Asigurand cantitatea necesara de vitamine si fibre, legumele si fructele aduce cele mai mare beneficiu al dietei – pierderea in greutate. Acest lucru este posibil deoarece majoritatea fructelor si legumelor sunt mai greu digerate, fapt care le da denumirea de alimente ce ajuta la arderea caloriilor. Transformate in bauturi sau salate, fructele reprezinta o optiune sanatoasa de alimentatie, putand fi consumate oricand.
2. Cerealele
Cerealele constituie o alta parte importanta a dietei, deoarece fara acestea orice dieta poate cauza diferite afectiuni ale sistemului digestiv. Specialistii recomanda ca carealele sa fie consumate dimineata cand organismul are nevoie de o alimentatia bogata in carbohidrati pentru a-l ajuta sa isi porneasca mecanismul de digerare.
3. Proteinele
Produsele din carne si peste, cum ar fi: tonul, puiul sau curcanul contin o cantitate semnificativa de proteine. Acestea ajuta la mentinerea elasticitatii tesuturilor musculare, iar daca introduci o cantitate suficienta de proteina in organism acestea vor ajuta si la arderea grasimilor si a caloriilor din organism.
De asemenea, proteinele ajuta la formarea masei musculare, fapt ce te va ajuta sa te menti in forma, plin de energie in timpul unei diete.

Beneficiile unei diete:

Optand pentru o dieta combinata si un progam de exercitii zilnice vei dobandi un organism sanatos si o musculatura puternica, dezvoltata armonios.

Beneficiile

1. Exercitiile practicate cu regularitate timp de cel putin 10 minute pe zi te vor ajuta sa ai o sanatate si o rezistenta de fier.
2. Prin pierderea kilogramelor in plus determina o presiune mai scazuta asupra articulatiilor si musculaturii, iar durerile musculare vor fi de domeniul trecutului.
3. Cu cat consumi o cantitate mai mica de zahar si carbohidrati cu atat de vei simti mai putin obosita, deoarece organismul va avea nevoie de mai putin timp si energie pentru a digera aceste alimente.

Cum poti preveni dietele periculoase?

1. Consuma o cantitate redusa de alimente de mai multe ori pe zi, deoarece astfel vei fi plina de energie intreaga zi.
2. Daca consumi o cantitate prea mica de alimente sau de carbohidrati te vei simti infometata si somnoroasa.
3. Daca incepi sa te simti obosita, infometata si ai probleme de concentrare aminteste-ti ca organismul iti trimite semnale ca nu adopti un regim corespunzator.
4. Trebuie sa mananci si sa bei apa atat cat iti cere organismul; infometarea nu face parte din nici un plan de dieta sanatos.