Alimentatia copilului


Cei mici sunt adesea mofturosi, mai ales cand au la indemana tot felul de produse foarte aromate si cu gust pronuntat dulce sau sarat. Insa este foarte important sa acorzi o atentie crescuta alimentatiei celui mic.
Copilul se gaseste intr-o perioada in care nutrientii folosesc la crestere si dezvoltare, erorile putand sa aiba consecinte pe termen lung. In plus, obiceiurile alimentare se invata in copilarie si, din nou, erorile timpurii isi vor arata urmarile chiar si peste ani. Nu te-ai intrebat niciodata de ce multi adolescenti sau adulti considera ca este foarte dificil sa-si schimbe alimentatia, desi stiu ca este nesanatoasa?! Ei nu au „antrenamentul” adecvat, fac parte dintre cei care, de exemplu, mancau rar fructele in copilarie, la desert, pentru ca acestea erau inlocuite cu produse poate mai agreabile, dar cu certitudine mai sarace in nutrienti.
Este clar ca puisorul tau va accepta mai usor un baton de ciocolata cu crema in locul unei piersici. Nu ma numar printre cei care ar vrea sa interzica dulciurile. Dar hai sa incercam sa facem impreuna un plan de masa pentru o zi, care sa fie un eventual punct de pornire si pentru tine, si pentru bunica sau baby-sitter, si, eventual, si pentru cei care au grija la gradinita sau after school de cei mici. Nu uita: diversitatea este cel mai bun „tratament” al mofturilor! De aceea ai sa vezi in planul meu ca la masa de pranz am pus doua alternative. Lasa-l pe el sa aleaga, ofera-i cele doua variante si intreaba-l de ce are pofta. Vei observa ca si daca, in principiu, ar refuza un anume fel de mancare, simpla posibilitate de a hotari el insusi ce vrea sa manance il va determina sa goleasca farfuria. Doar el a hotarat ce ar vrea sa manance, nu-i asa?!
Stiati ca exista un ordin al ministerului sanatatii referitor la ce ar trebui sa manance copiii mici? Daca ai putin timp, ai putea sa il rasfoiesti. Sfaturile generale din anexele acestui ordin sunt relativ simple si iti pot fi de ajutor. Gasesti ordinul pe internet.

Meniu 2-3 ani (aproximativ 1300 Kcal)


Mic Dejun

Gustare

Pranz

Gustare

Cina

- 250 ml lapte integral;

- sandwich cu sunca de Praga;

- 120 ml suc de portocale neindulcit

(foloseste intotdeauna paine intermediara pentru sandwichuri!).

- un mar ionatan

- supa de pui cu taitei de casa (o ceasca)

- file de peste (70 g) la cuptor, rizotto sau copan de pui (1/2) cu cartofi la tava;

- salata de sezon;

- o inghetata (30 g), eventual facuta in casa

- un sandwich cu branza de vaci;

- 120 ml suc de fructe sau legume.

- o farfurie mica de supa cu 2 galuste, dreasa cu smantana.

 
Meniu 3-7 ani (aproximativ 1800 kcal)

Mic Dejun

Gustare

Pranz

Gustare

Cina

- lapte integral 300 ml;

- 2 sandwich-uri cu sunca de Praga, unt/ margarina;

- un ou fiert moale;

- 175 ml suc de portocale neindulcit.

- un mar si o mandarina

(sau o banana).

- supa de pui cu taitei de casa (o farfurie mica);

- file de peste la cuptor (100 g), rizotto sau un copan de pui (intreg) cu cartofi la tava;

- salata de sezon;

- o inghetata (60 g).

- un sandwich cu branza de vaci;

- 300 ml suc de fructe natural neindulcit.

- mamaliguta cu branza (30 g) si smantana;

- cateva felii de fructe de sezon.

 

Meniu 7-9 ani (aproximativ 2400 kcal)


Mic Dejun

Gustare

Pranz

Gustare

Cina

- lapte 2% 300 ml;

- 2 sandwich-uri cu sunca de Praga si cascaval unt/margarina;

- un ou fiert sau o omleta;

- 175 ml suc de portocale neindulcit.

(poti folosi macar de 3 ori pe saptamana paine neagra pentru sandwichuri)

- un mar mare, o mandarina sau o banana.

- supa de pui cu taitei de casa (o farfurie normala de supa);

- file de peste la cuptor (120 g), rizotto sau copan de pui cu cartofi la tava;

- salata de sezon;

- o inghetata (60 g).

- un sandwich cu branza de vaci;

- 300 ml suc de fructe neindulcit.

- mamaliguta cu branza (30 g) si smantana; - o bucata de carnat de casa;

- un fruct de sezon.

 

Un studiu realizat in Romania de catre specialistii de la Institutul pentru Sanatate Publica semnaleaza faptul ca numarul de copii obezi din Romania s-a dublat in ultimul deceniu, ceea ce ar trebui sa duca la anumite schimbari in alimentatia si stilul de viata al elevilor. Limitarea orelor petrecute in fata calculatorului, activitatea fizica regulata si inlocuirea gustarilor ambalate cu unele naturale si sanatoase sunt primii pasi pe care trebuie sa ii faci pentru a-ti mentine copilul in forma buna.

Figurine din mar: taie felii de mar si decupeaza-le in forme haioase cu ajutorul instrumentelor de bucatarie speciale. Bucatelele de mar in forma de stelute sau fluturi vor fi mai apetisante!     Salata de cruditati: intr-un bol mic, prepara 100-150 g de salata de cruditati, cu morcovi, telina si un pic de iaurt degresat. Pastreaza salata la rece – este o gustare usor dulce, pe placul celor mici.
Shake homemade: uita de shake-urile extrem de aromate din fast-food si ofera-i copilului tau o bautura preparata in casa. Nu trebuie decat sa amesteci in blender lapte si fructe!
“Budincuta” din iaurt: nu este o budinca in adevaratul sens al cuvantului, insa este gustoasa, iar modalitatea de servire este simpatica. Intr-un pahar transparent, aseaza un strat de felii de fructe, apoi toarna iaurt degresat, inca un strat de fructe... si tot asa, pana umpli paharul.
Mix: intr-un bol, amesteca cereale, seminte crude si decojite (de floarea soarelui, dovleac), fructe uscate si migdale. Acest mix este numai bun si ca sa-l iei pe drum, in calatoriile tale cu cel mic.
Bruschete: inspirate din bucataria italiana, bruschetele sunt, de fapt, foarte simplu de pregatit. O varianta foarte simpla si rapid de pregatit atunci cand ai nevoie de o gustare este o felie de paine prajita, unsa cu un strop de ulei de masline extravirgin si presarata cu cateva cubulete de rosii proaspete.
Banane inghetate: iata o gustare dulce si sanatoasa! Taie bananele feliute si pune-le pe bete de acadele sau de inghetata, trece-le apoi prin iaurt si presara-le cu cereale crocante. Da-le la congelator si rasfata-ti copilul cu o gustare de nota 10!
Frigaruie frantuzeasca: pe un bat de frigaruie, pune un cubulet de branza slaba, apoi un bob de strugure si repeta. Copilul se va distra mancand aceasta gustare.
Popcorn: din cand in cand, oricarui copil ii place sa manance popcorn. Evita-l pe cel aromat care se gaseste la punga si prepara-i chiar tu un bol cu popcorn, garnisit cu sare si putina boia dulce. Este sarac in calorii, spre deosebire de cel ambalat!
Iaurt cu fructe facut in casa: iaurturile cu fructe din comert contin mult zahar, de aceea este bine sa-l prepari tu si sa-l oferi micutului. Tot ce trebuie sa faci este sa pui intr-un iaurt degresat un fruct taiat cubulete (piersica, pepene galben, banana) si, daca este nevoie, o jumatate de lingurita de miere de albine.


Un scolar corect hranit va da randament maxim la invatatura, va creste armonios si va evita imbolnavirile.
Programul scolarilor din ziua de astazi este insa cu mult diferit decat al scolarilor de ieri. Cele cateva ore de scoala, dupa care copilul sosea acasa si avea posibilitatea sa manance o masa de pranz consistenta, cu trei feluri gatite s-au transformat de mult. Acele cateva ore s-au metamorfozat in... mult mai multe ore, urmate frecvent de un „after-school”(un real ajutor pentru parintii care au un orar de munca prelungit) sau de ore de meditatii, ore de dans, limbi straine, sport etc.

Fast-food din clasa intai?!
Numerosi parinti apeleaza in aceste conditii la bani de buzunar dati copiilor care sunt nevoiti sa cumpere ceva pe drum, in alergarea zilnica de la o ora de pregatire, la alta. Nu cred ca este nevoie sa explic care sunt alegerile alimentare ale copiilor in aceste conditii. Mai grav este ca am vazut numerosi copii acompaniati de bunici sau bone in astfel de peripluri, adultii respectivi achizitionand pentru copii exact acele alimente care ar trebui cel mai drastic evitate (dulciuri concentrate, produse de fast-food, snacksuri, bauturi acidulate, etc). Cum putem solutiona aceasta problema? Nu exista decat un singur raspuns: sa pregatim acasa mancarea copilului si sa i-o oferim in forme, recipiente si ambalaje care sa i-o faca accesibila si in drumurile pe care le efectueaza in timpul zilei. Atentie si la siguranta alimentara: un aliment care se va altera va face mai mult rau decat bine si toate eforturile noastre vor fi inutile.

Iata cateva „secrete” si solutii:
- folositi ambalaje diverse, dar numai pentru uz alimentar. Pentru alimentele uscate, pungile de hartie sunt potrivite. Cutiile metalice sau de plastic sunt de asemenea bune, dar exista astazi pe piata si genti special concepute pentru pranzul la scoala. Acestea au si sisteme de pastrare constanta a temperaturii, ceea ce evita alterarea alimentelor.
- cele mai populare alimente pentru scolari sunt reprezentate de sandvisuri. Sa nu uitam ca produsele din carne, branza si ouale sunt perisabile, deci atentie la temperatura! E de dorit sa folosim la sandvisuri paine integrala sau lipie. Un continut sanatos si hranitor poate fi pasta de peste, salata de oua, feliile de carne slaba, pasta de branza, eventual cu marar, asezonate corespunzator si insotite de frunze de salata sau felii de rosii, castraveti, ardei grasi.
- alaturi de sandvis, o gustare atragatoare poate consta in bucatele de cascaval, cativa biscuiti integrali, o mica salata de fructe introdusa intr-un container de plastic, fructe uscate, cateva nuci, alune, boabe de fistic, un borcanel de iaurt (simplu sau cu fructe sau cacao) sau un fruct intreg.
- evitati chipsurile, biscuitii foarte dulci, snacksurile pline de grasime, prajiturile consistente si lipicioase, gogosile etc.
- daca micutul sau micuta au posibilitatea de a servi o masa mai consistenta stand la masa, inlocuiti sandvisul cu un fel de mancare ambalat intr-o cutie etansa de plastic. Copiii vor aprecia cu siguranta o portie de tocana, de paste cu carne, o felie de carne slaba cu sote de legume sau o portie de pilaf cu carne.
- pentru hidratare, alegeti o sticla mica de suc natural de fructe, de lapte simplu sau cu aroma de fructe sau cacao, o sticla de apa minerala.
- si cum copiii nu ar fi copii daca nu ar fi amatori de dulciuri, cateva fursecuri sau o negresa de casa sunt „permise” pentru ingeras!


Noi cercetari au demonstrat ca placerea pentru gustul dulce este transmisa filogenetic, ceea ce, teoretic, face zadarnice incercarile parintilor de a nu oferi bomboane si ciocolata copiilor. Unii sustin ideea ca gustul dulceag al lichidului amniotic trezeste placerea copiilor pentru dulce, altii spun ca laptele matern sta la baza preferintei pentru acest gust, datorita continutului mare de zaharuri. Pana la urma, cat zahar are voie sa consume un copil? Sau nu are voie?
Aportul de produse zaharoase trebuie limitat, si nu interzis cu desavarsire. Este indicat sa se ajunga la maximum 8-10% din necesarul caloric zilnic, insemnand in jur de 150-200 kcal/zi, in functie de varsta si de activitatea copilului. Un aport mai mic nu este nicidecum daunator, insa depasirea acestui procent poate avea efecte nedorite. Totusi, in cazul copiilor care depun eforturi fizice sau intelectuale mari, cum ar fi cei care practica sporturi solicitante sau cei care se pregatesc intens pentru examene, aceasta limita poate fi depasita, insa fara a exagera.

Zaharul ar trebui evitat in alimentatia copiilor sub 2 ani, precum si produselor zaharoase care contin cacao, cofeina si multe grasimi!

Cariile si kilogramele, cele mai cunoscute efecte negative:
Din punct de vedere medical sunt enumerate multiple efecte negative ale consumului de produse zaharoase. Datorita faptului ca aceste produse sunt consumate din cauza unui apetit exagerat pentru dulciuri, uneori la copii existand tendinta de a refuza alte alimente in favoarea consumului de dulciuri.
Unul dintre efectele consumului exagerat de dulciuri este cel cariogen, acesta evidentiindu-se in urma a numeroase studii despre rolurile dulciurilor in producerea cariei dentare.
Consumul in cantitati mari de produse zaharoase conduce la cresterea copilului in greutate si instalarea obezitatii. Se stie ca celulele adipoase se formeaza in copilarie, iar numarul lor ramane constant pe toata perioada vietii. Daca la adulti obezitatea apare din cauza cresterii in volum a adipocitelor existente, la copii ele cresc numeric, copilul supraponderal devenind mult mai usor un adult obez!
Produsele zaharoase conduc la modificarea profilului lipidic, avand rol in producerea placilor de aterom, cresterea riscului de boala coronariana si o disfunctie a aparatului cardiovascular. De asemenea, produc o cresterea rapida si puternica a glicemiei, urmata de o secretie crescuta de insulina.
Consumate excesiv, dulciurile induc dezechilibre mineralo-vitaminice in organism - prin scaderea absorbtiei intestinale a unor minerale pot conduce la deficiente de crom si cupru. Cea mai importanta disfunctionalitate provocata de ingestia unor mari cantitati de zahar este legata de metabolismul vitaminei B1 (tiamina). Dulciurile nu contin aceasta vitamina, dar in metabolismul zaharului vitamina B1 este necesara. Astfel, un regim bogat in glucide si sarac in tiamina poate induce forme de beri-beri. Acest efect este pronuntat la copii, mai ales la cei care inlocuiesc celelalte alimente cu dulciuri, si este numit dezechilibru tiamino-glucidic.
Produsele zaharoase consumate pe stomacul gol cresc secretia gastrica, aceasta fiind nociva pentru copii. Ele ar trebui consumate dupa masa pentru ca acest efect sa nu afecteze sanatatea copilului. Dulciurile au, de asemenea, efect laxativ prin atragerea apei in lumenul intestinal, nefiind recomandat consumul lor in cantitate mare, putand produce diaree cronica.
Dulciurile care contin o concentratie mare de zahar, cum ar fi bomboanele simple, ar trebui cel mai mult evitate. Acestea nu aduc beneficii decat in cazul copiilor care fac sporturi de performanta, cand efortul foarte mare pe o perioada limitata de timp necesita o cantitate mare de glucide simple.

Ce e bun si sanatos?
Dulciurile care contin zahar si fructe oleaginoase (halva, batoane de susan, ciocolata amaruie etc.) aduc beneficii organismului prin aportul de acizi grasi esentiali, proteine, vitamine din complexul B, minerale. De asemenea, ciocolata are efecte stimulatoare asupra sistemului nervos central prin continutul de cofeina si teobromina. Trebuie mentionat si efectul benefic al antioxidantilor continuti de ciocolata amaruie in cantitati suficient de mari, cu efecte benefice mai ales la nivelul aparatului cardiovascular.
Alte produse zaharoase contin zahar intr-un procent mai redus (prajituri, inghetate, ciocolata), avand in compozitie lapte, unt, fructe uscate si oleaginoase, aduc organismului o parte din nutrientii necesari. Acest tip de dulciuri este de preferat celor care contin preponderent zahar!

Consumul moderat de dulciuri, in contextul practicarii activitatilor in aer liber si exercitiilor fizice si al pastrarii unei igiene orale corespunzatoare, nu conduce la instalarea supraponderalitatii si a obezitatii si nici la cresterea incidentei cariei dentare. La fel ca in toate, moderatia este cuvantul de ordine.


Copiii sunt bunul nostru cel mai de pret, iar cand vine vorba de sanatatea lor, parintii trebuie sa fie in alerta maxima. Alimentatia micutului dumneavoastra trebuie sa fie o preocupare majora, fiind un factor determinant pentru cresterea armonioasa si dezvoltarea normala a viitorului adult. Este o perioada dificila, pentru ca, de regula, copilul refuza sa manance. Este dificil pentru un adult sa manance echilibrat, dar cand vine vorba de alimentatia echilibrata a unui copil este mult mai dificil.

Alimentatia sanatoasa:
In plina crestere, copilul dumneavoastra trebuie sa manance echilibrat si variat. Pentru evitarea carentelor, mesele trebuie sa contina alimente din toate grupele.
O alimentatie echilibrata consta, de fapt, in cunoasterea proprietatilor celor sase categorii de alimente si in doua principii simple:
- toate grupele de alimente trebuie sa fie prezente in meniul unui copil. Acest principiu nu trebuie aplicat in cursul unei zile, ci, mai degraba, in cursul unei saptamani sau luni. Aceasta este garantia cea mai simpla a unui regim complet, variat, atragator si care evita carentele alimentare.
- apetitul copilului este singurul criteriu care trebuie sa determine hranirea acestuia.

Nu este necesar, decat in cazul unei patologii particulare, de a doza cantitatea de alimente pe care trebuie sa o consume un copil.
Grupele de alimente care trebuie incluse in alimentatia unui copil:
Grupa I: lapte si produse lactate. Aport principal: proteine si calciu.
Grupa II: carne, oua, peste. Aport principal: proteine.
Grupa III: - materie grasa animala. Aport principal: acizi grasi saturati.
                   - materie grasa vegetala. Aport principal: acizi grasi polinesaturati.
Grupa IV: cereale, produse zaharate. Aport principal: glucide, proteine.
Grupa V: legume si fructe crude. Aport principal: minerale, vitamine.
Grupa VI: legume si fructe fierte. Aport principal: vitamine, minerale, celuloza.

Trebuie sa va invatati copilul inca de timpuriu sa aleaga si sa aprecieze mesele variate si echilibrate. Iata 10 reguli de aur pentru a reusi acest lucru:
- Respectati orarul a 4 mese pe zi. Este regula de baza.In plus, incercati sa pastrati cam aceleasi ore pentru fiecare masa.
- Variati alimentele: evitati sa introduceti copilul intr-o exclusivitate alimentara.Invatati-l sa guste din toate alimentele. Acelasi aliment il puteti gati in moduri diferite, pentru a fi mai usor acceptat.
- Respectati-i apetitul. Atentie la cantitati: nu toti copiii au acelasi apetit. Nu fortati copilul sa termine mancarea din farfurie. Daca nu ii mai este foame, acordati-i toata increderea, fortarea risca sa-l blocheze.
- Luati-l la cumparaturi. Faceti-l sa participe la alegerea produselor din magazin, dar nu doar la raionul cu biscuiti si dulciuri. Propuneti-i sa aleaga legume, explicati-i care sunt diferitele tipuri de carne. Unui copil ii place sa decida compozitia pranzului sau cinei sale. Totul consta de fapt in ghidarea alegerilor sale.
- Lasati-l sa partitcipe la gatit.In acest fel va lua totul ca pe o joaca si entuziasmul lui va fi mai mare atunci cand va veni momentul sa manance.
- Traiasca fructele si legumele! Este important sa consume fructe si legume la fiecare masa. Pentru a va invata copilul sa le aprecieze, respectati proportia 2/3 fainoase si leguminoase si 1/3 legume. Astfel, va avea o senzatie de satietate si calorii suficiente pana la urmatoarea masa. Taiati legumele in forme speciale: de exemplu morcovul in forma de floare. Daca nu ii  plac cruditatile, alegeti-le pe cele care sunt “de talia lui”, adica legumele care se gasesc si sub forma mai mica decat cea normala (rosiile mici). Propuneti-i ca desert fructele intr-o maniera atractiva: marul taiat in patru, para decojita, fara a uita acele fructe pe care nu le refuza niciodata copiii: banane, capsuni.
- Evitati sa ii cumparati bauturi carbogazoase dulci, bauturi care nu trebuie niciodata sa faca parte din obiceiurile lui. Obisnuiti-l sa bea apa plata sau minerala si nu ezitati sa ii puneti tot timpul o sticluta cu apa in ghiozdan.
- Pastrati o ambianta placuta la masa, incercand ca aceasta sa fie luata intr-o atmosfera calma si fara televizor.
- Fara “rontaiala” inainte de masa. Prajiturile si dulciurile sunt de preferat sa fie mancate la sfarsitul mesei.
- Daca copilul dumneavoastra are o tendinta de ingrasare, nu ezitati sa consultati medicul, care va poate indica un meniu adaptat si poate sa depisteze eventualele dezechilbre din alimentatia copilului.